Fördelarna med inlärning på distans
Visst är tidningsrubrikerna ofta svarta nuförtiden. Vi lever i allra högsta grad fortfarande i ovisshet när det kommer till covid-19, även känt som coronaviruset. Hur det komma att sluta står ännu skrivet i stjärnorna och kampen för att hindra virusets framfart kommer att pågå ett bra tag framöver.
I svallvågorna av de nya rutiner som har införts kommer dock även positiva nyheter.
Eftersom gymnasierna håller stängda så arbetar eleverna sedan en tid tillbaka hemifrån. Detta har visat sig ha positiva effekter på de ungdomar och unga vuxna som nu alltså sitter framför datorn hemma för att ta del av lektionerna på skolan.
Bland annat har man sett att närvaron har ökat jämfört med tidigare. Dessutom har elever som haft svårt i skolmiljön visat sig prestera bättre när de får studera hemma.
Det är enormt glädjande nyheter, speciellt i ett land som Sverige. Här verkar koncensus bland politiker vara att inlärning endast kan ske inom den fysiska byggnad som är skolan.
Kan det faktiskt vara så att barn och unga faktiskt även lär sig saker utanför skolbyggnaderna?
Med tanke på hur tekniken har rusat framåt så känns det nästan lite underligt att det inte har kommit mer flexibla alternativ för barn och unga förrän nu. Det har tagit ett potentiellt dödligt virus för myndigheterna att faktiskt vidga sina vyer och se över möjligheterna gällande inlärning utanför skolan.
Frågar man vilken vuxenutbildare som helst så skulle de säga att detta inte är något nytt. Vi vuxna brukar ju vara svårare att lära saker än unga, och ändå frodas distansutbildningarna på högskolor och bland privata aktörer.
Till exempel kan Twenty Studios intyga att allt fler efterfrågar on-demand även när det kommer till utbildning: https://twenty.se/e-learning/
Det ska bli spännande att se om den svenska staten nu tar en mer öppen, modern och flexible approach till inlärning – även efter att virusets era är över.